Chinese Geneeskunde (Zhōngyī, 中醫 (中医))


De Chinese Geneeskunde probeert de oorzaak van problemen en ongemakken aan te pakken en te voorkomen. Daarvoor activeert het het zelfhelende vermogen van de mens en probeert dit actief te houden.

In tegenstelling tot de Traditionele Westerse Geneeskunde (TWG) bevat de Chinse Geneeskunde meerdere specialismen voor het gezond houden van de mens. Het is voornamelijk gericht op het voorkomen van ziekten en ongemakken, het zoeken naar de oorzaak en die verhelpen, in plaats van de gevolgen verhelpen. De Traditionele Westerse Geneeskunde (TWG) is voornamelijk gebaseerd op het verhelpen van lichamelijke en geestelijke problemen.

De TWG is maar een paar honderd jaar oud, terwijl de Chinese Geneeskunde meer dan 4000 jaar oud is.

De Chinese geneeskunde omvat een aantal specialismen waarvan hieronder er een paar genoemd worden. Vroeger werd men behandeld in de volgorde van de eerste drie. Tegenwoordig begint men vaker met acupunctuur. In China opereren ze niet zo snel, omdat ze vinden dat je dan heel erg er met de pet naar gegooid hebt.

Polder Tài Jí Quán en Polder Qì Gōng voorziet in Qì Gōng (氣功), de bewegingsleer. Tijdens de lessen krijg je ook informatie aangereikt over de andere onderwerpen, om er voor te zorgen dat je een compleet geheel krijgt om gezond te kunnen leven.

Qì Gōng (氣功) is makkelijk om te leren en tevens heel erg leuk. Het is voor een ieder toegankelijk, voor jong en oud, voor mensen met en zonder conditie, of je nu lenig of dat nou juist niet bent. Beoefen regelmatig de bewegingen die je geleerd worden en je zult je beter gaan voelen, leniger worden.

Begin vandaag nog.

Waar past Tài Jí Quán hierin?

Tài Jí Quán (太极拳) is een zelfverdedigingskunst en wordt ook wel vertaald als schaduw boksen. In het Japans worden zulke vormen Kata genoemd, bij Judo en Karate. Het zijn een aantal verdedigingstechnieken achter elkaar die vloeiend in elkaar overlopen. Je zou het kunnen zien als een soort dansje. Er zijn verschillende vormen die qua tijd van enkele minuten tot ongeveer twintig minuten lang zijn. Meestal leert men niet waarvoor een bepaalde beweging gemaakt wordt, de oude meesters leerden de toepassingen pas veel later als ze zeker waren dat hun leerlingen het waard waren deze kennis te bezitten. Dat laatste is heden ten dage niet meer zo van toepassing, wel dat het waarom meestal niet onderwezen wordt. Daarmee wordt het uitvoeren van een Tài Jí Quán (太极拳) vorm een hele mooie Qì Gōng (氣功) vorm.

Het samenspel van bewegen en ademhalen is een van de grondbeginselen van Qì Gōng (氣功).

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

De afkorting TCG is de juiste Nederlandse afkorting voor Traditionele Chinese Geneeskunde.

Vaak zie je TCM wat de Engelse afkorting is van Traditional Chinese Medicine.

In dit geval betekent het engelse Medicine niet medicijnen, het betekent Geneeskunde.

Japanse (Geneeskunde?)

Een Japanse techniek voor bijvoorbeeld het verlichten van pijn is Shiatsu (指圧).


En dan nog even dit: zou het werken???? Kijk op: Hongchi Xiao Beyond 2012
en Mr. Hongchi Xiao speaking


Laatst veranderd: 2014 11 22