Báguàn (Cupping).

Báguàn (拔罐) (Cupping)

Báguàn is een techniek om afvalstoffen uit het lichaam te halen. Met behulp van glazen bollen (of plastic bollen of bamboe pijpjes) wordt er een vacuüm op de huid gemaakt. Door dit vacuüm worden afvalstoffen uit de haarvaten naar de weefsels verplaatst. Hierdoor kan het lichaam die afvalstoffen afvoeren. De blokkades in de haarvaten zorgen voor allerlei problemen in het lichaam. Een van die problemen is bijvoorbeeld pijn. Door het weghalen van de blokkades zal de pijn afnemen of helemaal weggaan.

Deze techniek wordt meestal aangeduid met de Engelse naam Cupping.

Na het weghalen van de cups, de glazen of plastic bollen, blijven ronde plekken op de huid achter. Afhankelijk van de hoeveelheid afvalstoffen in het lichaam op die bepaalde plaats, zal de ronde plek donkerder van kleur zijn. De plekken zullen tussen een paar dagen tot twee weken de tijd nodig hebben om te verdwijnen.

Een huisarts die niet bekend is met deze techniek zal denken dat het een bloeduitstorting is. Het is echter geen bloeduitstorting, omdat een bloeduitstorting meestal gevoelig is en een Cupping-plek is dat niet. Bij een bloeduitstorting spreek je over een kapotte ader of haarvaten, bij Báguàn is er niets kapot.

Gewoonlijk blijven de cups stil op het lichaam staan. Je kunt er ook mee masseren, dan worden de cups over de huid heen en weer bewogen. Hierdoor wordt een groter gebied behandeld met overeenkomstig groter effect. Het kan ook heel ontspannend werken.

Het plaatsen van glazen cups.

De techniek van Báguàn (Cupping) zorgt er ook voor dat het zelfhelende vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. Dit zorgt er ook voor dat je weerstand toeneemt.

Báguàn kan ook preventief gebruikt worden. Je hoeft niet eerst een ongemak te hebben voordat een behandeling nodig is. Mogelijk op te lossen problemen, om er een paar te noemen:

Duur van een behandeling

Afhankelijk van het probleem duurt een behandeling ongeveer 15 minuten.
Ik gebruik alleen plastic cups die met een vacuümpompje op het lichaam gezet worden. Allerlei andere specialistische technieken gebruik ik niet.

Wil je een behandeling neem dan even contact op.

Glazen cups.

Doet het pijn?

Nee. Het kan wel, maar dan is het nodig voor een goede werking. Over het algemeen doet het geen pijn. Mijn aller eerste cup die ikzelf geplaatst kreeg voelde raar aan en leek pijn te doen, maar dat was de spanning van het onbekende. Het gevoel is heerlijk dat je krijgt van een cup, geniet ervan.

Speciale Cupping technieken

Er zijn nog wat speciale technieken, zoals het eerst plaatsen van acupunctuurnaalden of het perforeren van de huid. Deze speciale technieken worden door mij niet toegepast, omdat ik geen acupuncturist ben en ik ben van mening dat het niet echt nodig is. Ik laat het aan anderen over.

Links

Op Wikipedia Cupping (NL)
Op Wikipedia Cupping (ENG)

Plastic cups.

Laatst veranderd: 2014 12 09