Acupressuur (指壓 (指压), Zhǐ yā)

Acupressuur is Acupunctuur zonder naalden. In plaats daarvan gebruik je druk op de acupunten.

Acupressuur is niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde. Het kan gebruikt worden ter aanvulling om ongemakken te verlichten.

Belangrijk is om altijd eerst een arts te raadplegen alvorens acupressuur toe te passen.

Acupressuur kun je zelf leren. Acupunctuur daar heb je een opleiding medicijnen voor nodig.

Een combinatie van een aantal acupunten maakt een recept. Voor hetzelfde probleem zijn er meerdere recepten, net als in de gewone geneeskunde; voor de een werkt het ene medicijn en voor de ander het andere.

In het begin kun je het gevoel hebben dat het niet werkt, echter enige dagen later zul je opmerken dat er het een en ander veranderd is. Dat gaat ongemerkt. Ben je bewust van je eigen lichaam, dan kun je het opmerken.

Acupunten zijn punten die vol met energie zitten of leeg zijn, of alle waarden daartussen in. Door een acupunt te masseren kan je het energie niveau herstellen. Een vol punt masseer je anders dan een leeg punt. Een acupunt dat in balans is hoef je niet te masseren.

Er zijn verschillende boeken over acupressuur met elk hun eigen opvatting over hoe een punt gemasseerd moet worden. De vraag is wat de goede manier is. Iedereen heeft daar ook weer zijn/haar mening over. Ik denk dat als je veel oefent je uiteindelijk zelf voelt wat goed is en wat niet, of beter, wat werkt en wat niet. Daarvoor moet je wel vaak en regelmatig oefenen.

Ik hoop over een tijdje een lijstje te kunnen publiceren met een paar interessante punten.

De volgende hoofdstukken zijn er:


Meer op Wikipedia acupunctuur, omdat acupressuur nog niet bestaat.

Laatst veranderd: 2014 10 12