Polder Qì Gōng

Wat is Qì Gōng (氣功)


Het eenvoudigst is het om het te beschrijven als gezonde lichaamsbewegingen. Echter bij sommige vormen beweeg je helemaal niet. Zo'n vorm is meer bedoeld om je geest te kalmeren, ook heel erg gezond, vooral bij een druk leven: stress. Je kunt de oefeningen doen omdat je het leuk vind, voor je gezondheid, om tot rust te komen, om te mediteren, wat jij wilt.

Qì betekent energie. De Chinezen bedoelen hiermee hemelse energie, aardse energie en menselijke energie.
Gōng betekent ergens aan werken. In combinatie met Qì wordt hier bedoeld het werken aan de menselijke energie, aan je eigen energie.

Qì Gōng oefeningen zijn bedoeld om aan je eigen gezondheid te werken. Door deze oefeningen regelmatig uit te voeren zal je gezondheid beter worden en goed blijven. Je gaat je beter voelen en je wordt vanzelf een stukje leniger. Hierdoor zul je minder last hebben van stijfheid waardoor je weer minder last krijgt van blessures. Je lichaam wordt ook sterker, waardoor de kans op blessures minder wordt.

Dynamische en statische


Er zijn dynamische en statische oefeningen. Bij statische oefeningen blijf voor een bepaalde tijd in een bepaalde houding staan, zitten of liggen. Bij dynamische oefeningen beweeg je. Deze bewegingen kunnen op de plaats zelf zijn of lopend.

Statische oefeningen zijn vooral om tot rust te komen, je hoofd raakt leeg, je lichaam komt tot rust.
Dynamische oefeningen beginnen vrijwel altijd met een korte statische oefening, juist om die redenen: je bent dan in rust om geconcentreerder de bewegingen uit te voeren.
Eenmaal in rust en in je concentratie zal de beweging-adem synchronisatie sneller tot stand komen.

Uitspraak


De uitspraak is ongeveer als Tsjie-Gong, waarbij de eerste G ongeveer klinkt als de g van het engelse go.

Lessen


Wil je Qì Gōng leren ga dan naar Lessen voor meer informatie hierover.

Vormen


Er zijn vele vormen, oude vormen en nieuwe vormen. Een van de laatste nieuwe is bijvoorbeeld Zhì Néng. De laatste jaren zijn er veel westerlingen die nieuwe vormen bedenken. Van de oude vormen is bekend dat ze goed voor de mens zijn, van de nieuwe vormen moet dit nog maar blijken.

Hieronder een lijstje met oude Qì Gōng vormen:
- Bā Duàn Jǐn (八段錦)
- Wǔ Qín Xì (五禽戲)
- Yì Jīn Jīng (易筋經)
- Liù Zì Jué (六字訣)

Hieronder een lijstje met nieuwe Qì Gōng vormen:
- Zhì Néng (智能), ontworpen door Dr. Ming Pang tussen 1970 en 1980. (Het Wikipedia artikel is in het Engels.)

Hieronder een vorm die begint als een Qì Gōng en eindigt als een Tài Jí Quán:
- Tài Jí Bàng (太 极 棒), ontworpen door Jesse Tsao, Ph.D.

Op internet en Youtube zul je veel informatie vinden over deze vormen. Het is verstandig en leerzaam om hier onderzoek naar te doen. Je zult de verschillen opmerken en zien dat niet 1 vorm gelijk is. Het zijn de vormen die de betreffende persoon zich eigen gemaakt heeft. Uiteindelijk ontwikkel je zelf ook je eigen vorm, die heel veel lijkt op al deze vormen. Doordat de mensen allemaal verschillend zijn zullen bepaalde bewegingen voor de een makkelijk zijn en voor de ander onmogelijk om uit te voeren. Dit zorgt er ook voor dat een ieder zijn eigen vorm krijgt. Op les is dit altijd fascinerend om te zien. De een is sierlijk, de ander houterig en een derde weer anders. Dat is een van de mooie dingen in het leven van de mensen.

Mocht je op internet gaan zoeken, gebruik dan de namen zonder de speciale tekens boven de letters, dan zul je zeker meer vinden. Ookal is het incorrect, ze worden vaak niet gebruikt.

Wat is er zo gezond aan Qì Gōng?


Daarvoor is enige kennis van Chinese Geneeskunde nodig, het Yīn en Yáng verhaal.
Als het goed is, dan is Yīn en Yáng in evenwicht. Is het uit evenwicht dan kun je dit evenwicht herstellen door de Yīn of Yáng kant, te versterken of te verzwakken. Dit versterken of verzwakken kan gedaan worden door Qì Gōng oefeningen. Wanneer deze oefeningen neutraal uitgevoerd worden, dan versterkt het dat wat zwak is en verzwakt het dat wat sterk is. Hierdoor komen beide naar elkaar toe en raken daardoor in evenwicht.

Wanneer beide zwak zijn zal Qì Gōng beide versterken en omgekeerd. Dit betekent dat Qì Gōng de algehele gezondheid beter maakt door Yīn en Yáng op niveau en evenwicht te brengen.

Laatst veranderd: 2014 11 22